Criza poluării – și ce poți face ca să ajuți

|AUTOR: Martha Guran|

De ceva vreme tot auzim că planeta e în criză, că temperaturile se schimbă, că animalele sunt în pericol. Ei bine, toate astea ne pun și pe noi în pericol, întrucât sistemul planetar este construit să funcționeze holistic; dacă una dintre rotițe se strică, asta afectează toate celelalte rotițe și, ulterior,  întreaga mașinărie. Iar dacă ai senzația că fabulez în legătură cu încălzirea globală, nu trebuie decât să te uiți în jur: eu scriu acest articol în iunie 2021 și afară sunt 13 grade, deși în mod normal în perioada asta ar trebui să fie vreo 24. Anul trecut de abia că a nins puțin în București, când în alți ani se închideau școlile din cauza nămeților, iar în vara lui 2020 au fost 38 de grade timp de vreo 2 săptămâni consecutiv în capitală. E clar, ceva se întâmplă.

Deși avem nevoie de o schimbare la nivel sistemic, la nivel de cum funcționează economiile și societatea, schimbarea trebuie produsă și la nivel mental, în fiecare dintre noi. Cu toții putem face câte ceva să ajutăm planeta. Și, cine știe, poate fi chiar distractiv. Iată câteva probleme pe care le-am identificat și niște soluții accesibile tuturor!

Sunt sigură că ai auzit de problema plasticului sau că ai vazut chiar cu proprii ochi ambalaje aruncate peste tot, în păduri, pe plajă, în parcuri. Adevărul este că plasticul a devenit ubiquitar, că nu mai putem găsi un spațiu în natură unde să nu îl vedem (dacă voi știți un loc care e încă neatins, spuneți-mi și mie, vă rog). Ceea ce este mai rău e că animalele îl confundă cu mâncare; peștii, balenele, broaștele țestoase ajung să se sufoce cu paie sau își încurcă aripioarele în plase de pește din plastic,  aruncate în ocean de vase de pescuit. Păsările își prind picioarele în pungi de unică folosință; exemplele sunt nenumărate. Problema e că plasticul nu e biodegradabil, deci va persista în natură și se va sparge în miliarde de bucăți minuscule (microplastic), care pot ajunge oriunde, din intestinele animalelor până la noi, care le mâncăm carnea. Plasticul nu poate fi nici distrus prin ardere, întrucât ar degaja dioxine, care sunt foarte toxice, așa cum vă dați seama și din denumire. De asemenea, producția de plastic poluează enorm. Deci, ce poți face?

  1. Dacă vezi gunoaie de plastic aruncate în natură, poți să le iei și să le arunci la un tomberon de gunoi reciclabil, de unde vor fi colectate și transformate într-un nou produs.
  2. Soluția adevărată, dar care e mai greu de implementat: nu le mai cumpăra! Folosește un bidon de apă reutilizabil, de metal, de silicon. Chiar și o sticlă reutilizabilă de plastic durabil ar fi mai bună, însă plasticul poate degaja substanțe toxice sau cancerigene, atunci când se încinge de la căldură, vara. Indiferent de ce variantă ai alege, umple bidonul de la robinet (sau, dacă îți e teamă că apa de la robinet ar putea fi toxică, cumpără-ți un filtru pentru țeavă sau o cană cu filtru, pe care o poți lua de la Carrefour și la care trebuie să schimbi filtru o dată pe lună). Dacă totuși nu vrei să investești în așa ceva (deși merită, căci la final e mai ieftin dacă procedezi așa decât dacă cumperi baxuri peste baxuri de PET-uri),  ultima soluție ar fi doar să reumpli sticla de plastic Dorna de la robinet de mai multe ori până o arunci , iar, când decizi că e timpul să o înlocuiești, arunc-o într-un tomberon pentru reciclare. Însă ține minte, chiar la liceu avem un aparat cu apă, excat pentru acest scop.        

Poți pur și simplu să nu îți mai iei cafeaua cu gheață în pahare de plastic și să le înlocuiești fie cu o cană de cafea reutilizabilă (asemenea bidonului menționat mai sus) pe care să o iei cu tine oricând ieși la cafea și să o speli apoi acasă. O altă variantă ar fi să ceri toate băuturile în pahare de hârtie, căci, deși nici copacii (din care se fac hârtie) nu pot fi tăiați la nesfârșit, măcar hârtia este biodegradabilă, spre deosebire de plastic. Dacă ai de ales între două pachete de biscuiți , unul cu ambalaj de plastic și celălalt de hârtie, alege-l pe cel din urmă. Cumpără-ți un pai de metal și refuză paiele de unică folosință de la restaurant. Orice este posibil, trebuie doar să fii deschis la alternative.

În afară de plastic, o altă problemă cu care se confruntră planeta sunt companiile mari, care o poluează, aruncându-și deșeurile în râuri, pe câmpuri, în oceane; lista poate continua. Te-ai întrebat vreodată cum e posibil să coste un tricou de la mall doar 15 lei? Ei bine, un mare contribuitor la problema poluării este industria fast-fashion (adică toate magazinele de unde ne luăm noi haine; Zara, H&M, Bershka, Stradivarius, etc), care, pe lângă că nu dispun corect de propriul gunoi, își tratează angajații foarte prost, încălcându-le nenumărate drepturi și fortându-i să muncească în condiții execrabile, până la epuizare și pe un salariu de doi lei, pentru a reduce costul producției și a satisface consumatorii vestici, maximizându-și totodată profitul. Spune „nu” acestui sistem!

1.Cumpără-ți haine de la companii echitabile. O simplă căutare pe Google cu „sustainable fashion brands” te va ajuta să le descoperi, însă asumă-ți faptul că aceste articole vor fi mai scumpe, întrucât cei care le produc sunt plătiți cum trebuie, iar ele sunt proiectate să reziste mult timp (adică sunt de o calitate foarte bună și nu se vor mai rupe sau strica asemenea hainelor de la brandurile de fast-fashion). Dacă această soluție nu îți surâde, ai putea pur și simplu să nu îți mai cumperi haine noi atât de des, sau să faci schimb cu prietenii dacă vrei un articol nou în garderoba ta.  

2. Ceva ce poate fi chiar mai distractiv: încearcă să cumperi second-hand.  Da, există această stigmă că dacă îți achiziționezi hainele de la magazine de mâna a doua, înseamnă că ești sărac, însă acest lucru e complet fals și cred că ar trebui să ne ridicăm mai presus de aceste stereotipuri idioate. Ar trebui să realizăm că boutiqurile de mâna a doua pot fi chiar super și că, de multe ori, găsești articole unicat aici, pe care în mall nu le-ai putea cumpăra niciodată și care îți pot îmbunătăți semnificativ garderoba. Așa că hai, ce mai aștepți? Ia-ți un prieten și mergeți în căutare de chilipiruri second hand. Și nu uita să le speli bine înainte să le porți!

O alta problemă este cea a emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, care e un gaz de seră care nu lasă căldura să se degaje înapoi în spațiu, planeta încălzindu-se din această cauză. În ziua de astăzi, cam orice emite dioxid de carbon, dar în special mașinile cu care ne plimbăm zilnic. Dacă ai de mers undeva, alege un mijloc de transport în comun în detrimentul unui Uber, taxi sau mașină personală (reduci numărul de emisii per persoană așa) sau, mai bine și chiar mai sănătos, mergi pe jos sau cu bicicleta. Cumpără produse fabricate local, ca să reduci emisiile ce se degajă din transport. Din nou, orice este posibil, dacă ești deschis la minte.

Sper că te-am convins și că ești gata de drum. Hai, pornește! Și nu uita să stingi lumina când ieși din cameră!

Leave a comment